Novinky
Pro Autory
Hlavička

Kde a jak můžete stahovat obrázky nebo fotografie zdarma? A jak je to s licencí?

12 min
TS
MM
LH
21. září 2022

20 služeb pro bezplatné stahování médií

Velkou část autorů zajímá, kde najdou hezké obrázky nebo fotografie, které by mohli použít pro své publikace. Vzhledem k tomu, že rozlišujeme několik druhů vizuálních prvků (obrázky, fotografie, animace, ikony apod.), budeme v dalším textu uvádět slovo „média“ nebo „obrázky“.

Téměř každý obrázek je chráněný autorským právem, proto je důležité, abyste pečlivě vybírali, co ve své publikaci použijete. V tomto článku vám představíme víc než 20 služeb, ve kterých bezpečně a bezplatně média stáhnete.



Jak fungují licence u bezplatných obrázků?

Licenční podmínky

Většina zmíněných služeb má své vlastní licenční podmínky. U některých z nich se můžete setkat se známými pojmy, jako je “Creative Commons” nebo “Public domain” apod. Doporučujeme vám si přečíst následující článek, abyste zmíněné pojmy lépe pochopili.

U všech zmíněných služeb můžete používat stažená média ve své publikaci nebo je upravovat. Použité obrázky nesmí tvořit hlavní obsah (hodnotu) vaší publikace. Poskytovatelé mají jednoduše řečeno problém s tím, kdybyste jejich média chtěli použít k vytvoření konkurenční služby a dál je prodávali. Pokud obrázky využijete v textu, na obálce, v hlavičkách nebo jako doprovodnou grafiku, je to v pořádku.

Některé služby chtějí, abyste u média uvedli, odkud bylo staženo. Zdroj nemusíte uvádět v případě, že si u nich předplatíte prémiovou licenci. Nechcete za ni platit? Přečtěte si článek „Jak uvést zdroj u obrázku nebo fotky v editoru IVM?“.

Vždy si přečtěte podmínky každé služby, ze které čerpáte média, abyste věděli jak je správně použít a licencovat.

Chceme vám pomoci najít tu nejlepší službu, proto jsme pro vás připravili jejich výčet, shrnutí a odkazu na licenční podmínky. V ilustračních obrázcích jsme pro příklad použili stejné klíčové slovo „book“.


Freepik

Freepik je výkonný vyhledávač, který vám pomůže najít bezplatné a vysoce kvalitní fotografie nebo další grafické zdroje, jako jsou vektorové obrázky, ilustrace pro Adobe Illustrator nebo Photoshop. Vyhledávač vyniká dobrými filtry, díky kterým určíte typ zdroje, orientaci, barvu, styl atd.

Pokud zde nemáte prémiový účet, tak při vyhledávání zaškrtněte licenci “Free” a před vložením pomocí Editoru IVM zkopírujte zdroj, který naleznete u každého média pod odkazem “How to attribute?”. Pokud nejste přihlášeni, tak stáhnete pouze tři média denně, ale díky jednoduché a bezplatné registraci stáhnete až deset obrázků denně zcela zdarma.

S prémiovým účtem nemusíte uvádět zdroj. Ke každému staženému médiu dostanete licenci/certifikát, který si uložíte.

Tip: Pokud vytváříte publikaci pomocí FutureBooks, obrázek za vás stáhneme, upravíme a společně s prémiovou licencí vložíme do publikace. 

https://www.freepik.com/pricing


Vecteezy 

Vecteezy má velice podobné podmínky jako Freepik (cenu, počet stažení zdarma, nutnost uvést zdroj, pokud nemáte prémiovou licenci atd.). Po přihlášení stáhnete bezplatně až deset souborů denně.

https://www.vecteezy.com/signups/join-pro


Unsplash

Unsplash má vlastní licenci, která vám umožní používat obrázky zdarma a jakýmkoliv způsobem. Nesmíte je použít pouze pro vytvoření konkurenční webové stránky nebo přímému prodeji. Není zde zmínka o nutnosti uvádět zdroj.

https://unsplash.com/license


Pixabay

Obrázky na Pixabay spadají pod licenci Creative Commons Zero (CC0). To znamená, že pro jejich použití nemusíte žádat o svolení nebo uvádět autora (i když to je vždy vítáno).

https://pixabay.com/service/terms/


MorgueFile

Ideální služba pro stahování fotografií náhodných lidí při běžných denních činnostech. Zdroj uvádějte ve formátu “Photo by at Morguefile.com”.

https://morguefile.com/license


Stockvault

Stockvault je dalším skvělým zdrojem bezplatných fotografií, tapet, a dokonce textur. Sbírka je asi o polovinu menší, než má Unsplash a denně v ní přibývají nové obrázky. Tento web má dobrý vyhledávač a snadno se v něm zorientujete podle kategorií.

https://www.stockvault.net/terms-of-use


Rawpixel

Rawpixel má jednu z největších sbírek médií a obsah z veřejných domén pod licencí CC0. Při vyhledávání nezapomeňte ve filtru zaškrtnout správnou licenci.

https://www.rawpixel.com/services/licenses


Burst

Burst je bezplatná platforma pro vyhledávání fotografií od společnosti Shopify. Obrázky jsou zdarma a bez licenčních poplatků.

https://burst.shopify.com/legal/terms


Pexels

Pexels je platforma s vlastní licencí, která jasně uvádí, jak můžete s obrázky nakládat. U médií nemusíte uvádět autora. Obrázky můžete zdarma používat pro komerční i osobní účely.

https://www.pexels.com/license/


FreeImages

Free Images poskytuje více než 300 000 bezplatných snímků pod vlastní licencí. Ta umožňuje širokou škálu použití. Je zde i několik omezení, která nejsou pro většinu platforem s obrázky zcela běžná.

https://www.freeimages.com/license


Kaboompics

Kaboompics používá vlastní licenci, která je podobná licenci „Creative Commons Zero“. Rozdílem je, že tyto fotografie nemůžete šířit dál ke stažení. Na Kaboompics oceníte vyhledávání podle barev a najdete tu i doplňkovou paletu barev na fotografii.

https://kaboompics.com/page/license-and-faq


Stocksnap.io

Služba Stocksnap používá licenci “Creative Commons CC0”, takže fotografie můžete volně stáhnout, upravovat a používat pro komerční i nekomerční účely.

https://stocksnap.io/license


x-Canva

Canva je online nástroj pro grafický design, který také nabízí bezplatné fotografie. Jednou z výhod používání aplikace Canva je, že můžete rychle změnit obrázek na vlastní grafiku, kterou můžete použít na sociálních sítích nebo na svém blogu. 


Life of Pix

Na Life of Pix najdete bezplatné fotografie s vysokým rozlišením a s licencí Public domain. Spolupracuje se společností Adobe Stock, která zde nabízí další (placené) fotografie.


Gratisography

Gratisography má vlastní bezplatnou licenci na fotografie, díky které můžete s médii dělat téměř cokoli. I když mají nyní poměrně omezený počet obrázků, mnohé z nich jsou vysoce kvalitní a dobře použitelné.

https://gratisography.com/license/


Flickr

Flickr je platforma pro hostování obrázků. Najdete tu obrázky, které můžete použít a upravit pro komerční účely. Ve filtru "Any licence" vyberte možnost "Komerční použití a úpravy povoleny", abyste tyto obrázky našli. Nezapomeňte zkontrolovat licenci u každého obrázku.

https://www.flickr.com


PicJumbo

PicJumbo nabízí řadu bezplatných obrázků pro libovolné použití zdarma a bez nutnosti registrace. Nové obrázky získáte přihlášením k odběru jejich newsletteru.

https://picjumbo.com


Depositphotos

Depositphotos nabízí ukázku bezplatných obrázků, vektorů, redakčního obsahu a videozáznamů, které se každý den aktualizují. Díky registraci získáte každý týden bezplatné soubory. Obrázky z kolekce „Soubory zdarma“ jsou vám k dispozici pro jakékoli účely.

Chcete-li najít pouze bezplatné obrázky, omezte vyhledávání pomocí hlavního vyhledávacího panelu (v rozbalovací nabídce před polem klíčových slov vyberte "Zdarma") nebo přejděte přímo na hledat soubory zdarma. Poté použijte pokročilé filtry z nabídky vlevo, abyste ušetřili čas.

https://depositphotos.com


New Old Stock

New Old Stock je sbírka historických fotografií z veřejných archivů bez známých omezení autorských práv.

https://nos.twnsnd.co


Bonus - Google Advanced Image Search

Rozšířené vyhledávání obrázků Google je metoda vyhledávání volně použitelných obrázků prostřednictvím vlastních vyhledávacích nástrojů Google. Umožňuje detailně specifikovat některé vlastnosti obrázku, jako je např. velikost, poměr stran, typ, oblast, práva k použití a další.

https://www.google.com/advanced_image_search