Návody
Hlavička

Typy licencí pro obrázky, fotografie, videa a další multimediální soubory

7 min
MM
21. září 2022

Vždy se seznamte s podmínkami použití médií

Ještě před tím, než v publikaci použijete jakákoli média z internetu nebo fotobanky, přečtěte si podmínky webu, ze kterého je stahujete. Kde obrázky najdete a jak je to s licencemi, si přečtěte v tomto článku.

Pokud se stane, že podmínky nebo licenci nedohledáte, řiďte se autorským právem. Při tom můžete narazit na následující pojmy.

Creative Commons

Jedná se o neziskovou organizaci, jejímž cílem je rozšíření autorských děl k legálnímu používání pod určitou licencí. Existují různé typy licencí pod hlavičkou Creative Commons, které omezují nakládání s médii. U některého typu nemusíte uvádět autora vůbec, jinde můžete s médii naložit pouze v případě, že se jedná o nekomerční účely. Určitý typ licence může i povolovat úpravy autorského díla.

Typy jednotlivých licencí Creative Commons.

Více se dozvíte na: https://creativecommons.org/publicdomain/

Public domain a volné dílo

Do public domain patří díla, kterým vypršela autorská práva, propadla nebo jsou nepoužitelná. To, že něco najdete na internetu, nutně neznamená, že se jedná o public domain a můžete s tím libovolně nakládat. Vždy zkontrolujte, jaká licence se k dílu váže.

Volné dílo

Jedná se o autorské dílo, jehož majetková autorská práva nejsou chráněna. S tím souvisí také pojem volná užití. Ten znamená, že i jinak chráněné dílo je možné za určitých podmínek použít bez souhlasu autora. U takového média si nesmíte přisvojit autorství, dílo znevažovat, porušovat platné právní předpisy a pokud je autor znám, uvést jej jako zdroj.

Royalty free

Obrázky bez autorských poplatků nemusí být nutně zdarma. Ve většině případů musíte zaplatit jednorázový poplatek za získání práv k použití obrázku. Neplatíte za každé použití, prodanou kopii, ani časový horizont. Slovo "zdarma" ve slově "royalty-free" znamená, že nemusíte platit autorské poplatky vlastníkovi obrázku při každém jeho použití. S tímto přístupem se setkáte u většiny fotobank. Jednorázový poplatek za licenční práva může být také formou předplatného (např. služba Freepik.com).

Co když není uvedena licence?

Pokud není licence uvedená, posuzuje se nakládání s médii podle autorského práva ©. V případě, že nemáte svolení autora, můžete použít obrázky pouze za určitých podmínek. Použitím se rozumí vytváření kopie díla, distribuce nebo jeho kopírování mezi další osoby.

Autorské dílo můžete využít bez souhlasu autora v případě:

  • volného použití díla,
  • využití bezúplatných zákonných licencí (kopírování díla pro vnitřní potřebu, použití tzv. velké nebo malé citace, výuková licence).


Volné použití díla

Jedná se o použití díla fyzickou osobou pro svou vlastní potřebu a není-li dosaženo přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu. To nám vylučuje použití autorského díla v IVM publikacích.

Kopírování pro vnitřní potřebu

Právnická osoba (např. škola) si může pořídit kopii autorského díla, pokud ji využije pro vnitřní potřebu. Škola tak může využít dílo pro potřeby svých zaměstnanců, ale už ne pro své žáky, kteří se na škole vzdělávají. To znamená, že můžete mít díky škole přístup k autorským dílům, ale nemůžete je využít ve svých IVM a publikacích.

Malá a velká citace

Při tvorbě publikace můžete v rozumné míře použít díla jiných autorů. Pokud jde jen o části děl, jedná se o malou citaci. V případě celých děl se jedná o velkou citaci. Přitom je nutné dodržovat pravidla, která stanovuje autorský zákon.

  • Citace musíte začlenit do celku. Nemůže se jednat o pouhý seznam částí z děl jiných autorů.
  • Citace mužete použít k dovysvětlení tématu publikace. Neměly by tvořit její hlavní část.
  • Citované dílo musí být jasně odlišeno od vlastního díla autora. Musí být uvedeno jméno autora, název díla a pramen. Zároveň tato citace nenahrazuje uvedená díla v použitých zdrojích.


Malá a velká citace vám umožní využít celá díla v IVM a publikacích, ale nesmíte do díla zasahovat nebo ho upravovat.

Výuková licence

Ačkoliv se jedná o nejčastější formu použití díla jiných autorů bez jejich souhlasu, neumožňuje výuková licence použití děl v IVM publikacích. Podle podmínek je použití v IVM publikacích v rozporu s vyžadovaným ilustračním účelem.

Více praktických informací o výukových licencích se dozvíte v článku Řízení školy: Zákonné a nezákonné užití učebnic, odborných publikací a literárních děl při výuce na webu eduin.cz.