Novinky
Oznámení
Hlavička

Vyšla série nových knih určených pro učitele středních škol

7 min
TS
31. ledna 2023

Pandemie COVID-19 se výrazně dotkla organizace vzdělávání na všech úrovních školských systémů. Před školy byly náhle postaveny úkoly, které byly do té doby téměř nepředstavitelné a pro jejich řešení většinou nebyla schémata, kterých by bylo možné se v plné míře zachytit.

Klíčovým fenoménem se stalo distanční vzdělávání v tzv. on-line nebo off-line e-learningu. Školy měly sice již před pandemií různé zkušenosti s využíváním digitálních technologií jak pro podporu výuky, tak pro podporu organizace školní i mimoškolní činnosti, ale totální uzavření škol a přechod na plně distanční vzdělávání bylo zcela novým fenoménem, se kterým se školy potýkaly s různou úspěšností.

Z toho důvodu vzešel i požadavek vzdělávacích institucí hl. města Prahy vůči svému zřizovateli, aby připravil a posktyl svým školám metodické materiály, které by jim pomohli s lepší organizací elektronického vzdělávání.

Kraj hl. m. Praha ve spolupráci s Univerzitou Karlovou Pedagogickou fakultou se proto v rámci ESF projektu „Implementace Krajského akčního plánu 2 - Inovace ve vzdělávání“ realizovaném v období 2021 až 2023 zaměřil i na plnohodnotný rozvoj distančních a hybridních forem vzdělávání, kde UK PedF připravilo řadu metodik ale i učebních materiálů pro učitele a žáky středních škol, které lze využít i na základních školách. Konkrétně se jedná o níže prezentované publikace, ke kterým přibudou v průběhu roku 2023 další tituly.

Flexibilní formy vzdělávání na střední škole

PhDr. Lucie Rohlíková, Ph.D.

Publikace je představvuje různé typy flexibilní forem vzdělávání, které mohou rozšiřovat portfolio nabídky středních škol. Jedná se o formy vzdělávání charakterizované geografickým oddálením vzdělavatele a studujících, využitím internetu a různých digitálních technologií pro realizaci vzdělávacích aktivit a vzděláváním v systémech, které se přizpůsobují studujícím. Spadá sem také sebevzdělávání, vzdělávání zaměřené na potřeby jednotlivce, asistované a sociální učení, kombinace prezenčního a on-line vzdělávání a otevřený přístup ke vzdělávání a vzdělávání mimo vzdělávací instituci. Publikace přináší ucelený vhled do problematiky a inspirativní příklady vhodné pro kontext středních škol.

Hybridní výuka v kontextu střední školy

PhDr. Lucie Rohlíková, Ph.D.

Cílem publikace je diskutovat koncept hybridní výuky v kontextu střední školy. Obsahuje vymezení pojmu hybridní výuka a představení různých modelů její realizace. Pozornost je věnována výhodám a nevýhodám hybridní výuky a používaným nástrojům. Publikace popisuje rovněž konkrétní inspirativní příklady realizace hybridní výuky na středních školách.

Podpora mentálního well-beingu žáků středních škol v době digitalizace - Teoretická východiska

PhDr. Jana Kočí, Ph.D
Bc. Dana Koptíková

Interaktivní výukový materiál Podpora mentálního well-beingu dětí školního věku v době digitalizace – teoretická východiska je určen pro všechny účastníky života školy. Materiály mohou být nápomocné především třídním učitelům a učitelům, kteří se jakýmkoli způsobem setkávají s problematikou psychické pohody jejich žáků, zejména ve formě distanční výuky. Cílovou skupinou jsou všichni žáci distančního vzdělávání českých středních škol. Aktuálním obsahem a jednoduchou formou nabízí interaktivní výukový materiál pedagogům úvod do problematiky mentálního well-beingu dětí a dospívajících v distanční formě vzdělávání, a poznatky, které současná věda nabízí k tématu psychického zdraví žáků. Materiál reaguje na zdravotní výzvy doby postcovidové a přechod do nové éry vzdělávání. V materiálu najdete dostupné požadavky na rozvoj well-beingu českých dětí a dětí evropského regionu v distanční formě vzdělávání, evropské rámce budování well-beingu dětí školního věku a národní rámce a doporučení pro budování well-beingu vašich žáků. Materiály také odkazují na seznam dostupných materiálů nejen u nás, ale i v zahraničí, které můžete využít při tvorbě a implementaci strategií budování a podpory well-beingu v každodenním životě vaší školy.

Budování mentálního well-beingu žáků středních škol v době digitalizace - Jak aplikovat praktická doporučení v praxi

PhDr. Jana Kočí, Ph.D
Bc. Dana Koptíková

Interaktivní výukový materiál Budování mentálního well-beingu dětí školního věku v době digitalizace – jak aplikovat praktická doporučení je určen určen pro všechny účastníky života školy, především pro třídní učitele a učitele, kteří se jakýmkoli způsobem setkávají s problematikou psychické pohody jejich žáků, zejména ve formě distanční výuky. Aktuálním obsahem a jednoduchou formou nabízí interaktivní výukový materiál pedagogům základní informace, které současná věda nabízí k problematice psychického zdraví žáků. Materiály prezentují existující informační, praktické zdroje a příklady dobré praxe zaměřené na efektivní způsoby budování well-beingu na českých školách v distanční výuce. Naleznete zde také metodiky a projekty podpory well-beingu na středních školách, teorie podpory well-beingu na středních školách a na důkazech založené aktivity budování well-beingu žáků ověřené aktuálními výzkumy. Zmiňovaná kapitola předkládá inspiraci jak zakomponovat do každodenního života školy jednoduché, ale velmi účinné aktivity podporující budování a upevňování well-beingu žáků. V důsledku zlepšování psychického well-beingu mají předložené materiály také potenciál napomoci žákům se zvyšování jejich školní úspěšnosti, naplňování osobního potenciálu a pro pedagoga může být předložený materiál pomůckou při implementaci intervencí zaměřených na budování psychické nepohody jejich žáků. Praktické využití může naleznout desatero budování well-beingu žáků a učitelů na středních školách při distanční výuce, aneb well-being žáků jako determinant well-beingu učitelů. V závěru metodických materiálů najdete náměty na řešení problémů, které nás pálili v době distanční výuky.

Pomocník pro ředitele středních škol 1. část

PaedDr. Josef Rydlo
Ing. Ondřej Rydlo

Předkládaný distanční studijní materiál si klade za cíl pomoci ředitelům a dalším vedoucím pracovníkům zejména středních škol orientovat se ve spleti právních norem. Pomocník je užitečný i pro potenciální ředitele (pedagogické pracovníky - uchazeče o danou pozici) a pro začínající ředitele. Právní předpisy „školské“ (praktické označení) jsou zákony, vyhlášky a nařízení v gesci (působnosti) Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. V Pomocníku jsou hlavně zařazeny 2 nejvýznamnější školské zákony: zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) a zákon č. 563/2004 Sb. (zákon o pedagogických pracovnících) a jejich prováděcí vyhlášky. Právní předpisy se permanentně v čase mění. Během školního/kalendářního roku musí ředitelé škol sledovat nejrůznější změny v právních předpisech (zejména v souvislosti s jejich novelizacemi). Pomocník by jim měl ulehčit orientaci v dané oblasti prostřednictvím vybraných interaktivních zdrojů informací. V celém materiálu je uplatněna zásada „stručně, jasně a přehledně“. Akcent je položen na informace, které jsou podstatné pro základní oblasti činnosti ředitelů středních škol na území Hlavního města Prahy.

Pomocník pro ředitele středních škol 2. část

PaedDr. Josef Rydlo
Ing. Ondřej Rydlo

Předkládaný distanční studijní materiál si klade za cíl pomoci ředitelům a dalším vedoucím pracovníkům zejména středních škol orientovat se ve spleti právních norem. Pomocník je užitečný i pro potenciální ředitele (pedagogické pracovníky – uchazeče o danou pozici) a pro začínající ředitele. Právní předpisy „mimoškolské“ (praktické označení) jsou zákony, vyhlášky a nařízení v gesci (působnosti) jiných ministerstev než MŠMT. V Pomocníku jsou hlavně zařazeny ty nejvýznamnější právní předpisy, které mají návaznost a propojení se „školskými“ právními předpisy. Právní předpisy se permanentně v čase mění. Během školního/kalendářního roku musí ředitelé škol sledovat nejrůznější změny v právních předpisech (zejména v souvislosti s jejich novelizacemi). Pomocník by jim měl ulehčit orientaci v dané oblasti prostřednictvím vybraných interaktivních zdrojů informací. V celém materiálu je uplatněna zásada „stručně, jasně a přehledně“. Akcent je položen na informace, které jsou podstatné pro základní oblasti činnosti ředitelů středních škol na území Hlavního města Prahy. Největší problémy s implementací právních předpisů v pedagogické praxi souvisí s určitými oblastmi, konkrétně zejména pak s návazností a propojením „školských a mimoškolských“ právních předpisů.

Základy tvorby kurzu v Moodle 4.0 – praktická příručka

MUDr. Jitka Feberová, Ph.D.

Publikace, která má charakter praktické příručky, seznamuje čtenáře se základy práce v LMS (Learning Managment System) systému Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) ve verzi 4.0. Moodle je systém, který umožňuje řídit přihlašování uživatelů, vytvářet studijní materiály v různých nástrojích, zadávat, sbírat a hodnotit úkoly, vytvářet a provozovat testy či využívat komunikační prostředky. Výhodou systému je to, že se jedná o tzv. Open Source systém, tedy není nutno platit licence pro uživatele systému. Další nespornou výhodou je, že vytvořené výukové jednotky lze jednoduše „zabalit“ a to buď celé nebo jejich části a „rozbalit“ je v téže, nebo jiné instalaci systému, materiály je tedy možno sdílet mezi institucemi.

Základní sada otevřeného, svobodného a freeware software pro osobní a školní využití

MUDr. Jitka Feberová, Ph.D.
Bc. Jan Závěšický

Publikace má sloužit jako pomocník pro vyučující a běžné uživatele, kterým poskytuje přehled o vybraných volně dostupných softwarových nástrojích využitelných ve výuce a vzdělávání. V první části je čtenáři krátce představena problematika licencování doplněna o zajímavé odkazy věnující se této problematice do hloubky. V následujících částech je spolu s několika tipy představen software, který může uživatel používat pro většinu kancelářských prací a případných vizualizací bezplatně a bez připojení k internetu. V poslední části nalezne čtenář naopak nástroje, které jsou dostupné bezplatně online, bez nutnosti instalovat cokoliv do počítače.