Novinky
Oznámení
Hlavička

Vyšla série nových knih na PedF UK určených pro učitele středních i základních škol

13 min
TS
LH
6. června 2023

Učíme se s písničkou - V. třída

prof. PaedDr. Michal Nedělka, Dr.


IVM sleduje v rámci učiva hudební výchovy v 5. třídě ZŠ dva cíle. Primární cíl spočívá v prezentaci lidových a umělých písní a v aktivizaci hudebních činností vedoucích od estetického zážitku k poznání. Sekundární cíl spočívá v prezentaci mimohudebních a interdisciplinárních souvislostí písní, a to v souladu s požadavky RVP. Píseň je vždy východiskem ke spektru žákovských činností hudebních a mimohudebních, tedy zasahujících do dalších oblastí poznávání v souladu s koncepcí RVP. Interaktivita a multimediální podstata výukového materiálu vytváří pro splnění obou cílů výhodné podmínky přirozeně stimulující žákovské aktivity v učení, v činnostním pojetí výuky a při ověřování výsledků učení.

 

Učíme se s písničkou - VI. třída

Mgr. Zuzana Selčanová, Ph.D.


Předkládaná e-učebnice představuje žákům 6. třídy základního vzdělávání vybrané lidové a umělé písně. Obsahuje mnoho notových příkladů a hudebních ukázek. K plnění hudebních úkolů používá interaktivní notovou osnovu. Zahrnuje taneční prvky, šablony pro vytváření her, zeměpisných, či myšlenkových map. Kvízy a úkoly dávají žákům okamžitou zpětnou kontrolu. Jedná se o digitální vzdělávací zdroj, který na interaktivní platformě vytváří přesahy do dalších vyučovacích předmětů.

Pomocník z přírodovědy pro žáky cizince – V. třída a VI. třída

PaedDr. Josef Rydlo


Jazyková bariéra žáků cizinců je hlavním faktorem jejich výukových obtíží. Přírodovědné vyučovací předměty jsou poměrně náročné i pro české žáky, zejména v procesu vytváření jasných a konkrétních představ o přírodních jevech a procesech. Digitální vzdělávací zdroj (DVZ) je maximálně názorný výukový materiál s množstvím nejrůznějších multimediálních a interaktivních prvků a je využitelný jak pro žáky cizince, tak i pro české žáky. Pedagogický pracovník získává vhodnou pomůcku pro práci s touto cílovou skupinou a zároveň i přehled didakticky zpracovaných vybraných témat z prvouky a přírodovědy v 1. – 5. ročníku ZŠ. Akcent je položen hlavně na biologické a ekologické aspekty, na práci se základními biologickými a ekologickými pojmy a myšlení v souvislostech s maximálním uplatněním principu, resp. zásady názornosti. Z hlediska modernizace vyučovacího procesu jsou v DVZ důsledně uplatňovány aktivizující metody a využívání pestré nabídky multimediálních a interaktivních prvků ve výuce. Informační gramotnost je hlavním pilířem tohoto materiálu.

Jazyková bariéra žáků cizinců je hlavním faktorem jejich výukových obtíží. Přírodovědné vyučovací předměty jsou poměrně náročné i pro české žáky, zejména v procesu vytváření jasných a konkrétních představ o přírodních jevech a procesech. Digitální vzdělávací zdroj (DVZ) je maximálně názorný výukový materiál s množstvím nejrůznějších multimediálních a interaktivních prvků a je využitelný jak pro žáky cizince, tak i pro české žáky. Pedagogický pracovník získává vhodnou pomůcku pro práci s touto cílovou skupinou a zároveň i přehled didakticky zpracovaných témat z přírodopisu. Témata v sobě zahrnují vybrané učivo přírodopisu v 6. ročníku základní školy, ale vzhledem k tomu, že se obsah přírodopisu daného ročníku může měnit podle ŠVP konkrétních ZŠ, jedná se o témata obecnějšího charakteru s přesahem i do vyšších ročníků ZŠ. Akcent je položen hlavně na biologické a ekologické aspekty, na práci se základními biologickými a ekologickými pojmy a na myšlení v souvislostech s maximálním uplatněním principu, resp. na zásady názornosti. Z hlediska modernizace vyučovacího procesu jsou v DVZ důsledně uplatňovány aktivizující metody a využívány pestré nabídky multimediálních a interaktivních prvků ve výuce. Informační gramotnost je hlavním pilířem tohoto materiálu.

Dopravní abeceda – V. třída a VI. třída

PaedDr. Lenka Frajerová; Bc. Eliška Frajerová; Bc. Tereza Valentová


Učebnice nabízí komplexní vzdělávání v tématu bezpečného a ohleduplného chování účastníků silničního provozu. Pro snadnou orientaci je rozdělena do logicky uspořádaných kapitol. Kapitoly obsahují část výkladovou, procvičovací a ověřovací. Obsah učebnice zahrnuje snadno srozumitelný ilustrovaný materiál, který pomáhá žákům lépe porozumět pravidlům bezpečnosti a zapamatovat si klíčové informace. Nabízí praktické úkoly, kvízy, hádanky a pohybové a kreativní aktivity. Výuka je realizována především formou zážitkové pedagogiky, projektového vyučování, vrstevnického vzdělávání a kooperativní výuky. Výstupem vzdělávání s Dopravní abecedou je žák, který ovládá bezpečné chování v silničním provozu jako chodec, cyklista a cestující v dopravních prostředcích. Pedagog si osvojí obsah témat dopravní bezpečnosti a jejich zařazení do výuky. Má možnost využívat netradiční metody a formy práce. Učebnici lze využít i při vzdělávání žáků nižších ročníků 1. stupně základní školy, v kroužcích dopravní výchovy a v podobně zaměřených volnočasových aktivitách.

Učebnice se věnuje tématu bezpečného chování v silničním provozu. Vysvětluje pravidla pro chodce, cyklisty a cestující v dopravních prostředcích. Klade důraz na etickou rovinu vztahů mezi účastníky provozu. Cílem je stav, kdy si žák osvojí pravidla takového chování, jímž neohrozí sebe ani ostatní, chování v mezních situacích a předcházení ohrožení a zraněním. Učebnice využívá kooperativní výuku, vrstevnické vzdělávání a zážitkovou pedagogiku a rozvíjí kreativní myšlení. Je rozdělena do čtyř bloků s podkapitolami, které na sebe volně navazují. Každý blok obsahuje část výkladovou, procvičovací, opakovací, shrnující a ověřovací. Části jsou doplněny fotografickým a obrazovým materiálem, který usnadňuje dětem porozumění a pochopení pravidel bezpečnosti. Závěr každého bloku vybízí ke společné tvorbě panelu naučné stezky. Realizací bloků tak vznikne naučná stezka o 4 panelech sloužících jako prostředek k opakování, k utvrzení osvojených znalostí. Panely mají ve škole sloužit k prezentaci materiálu pro další žáky, okruh vzdělávacího dopadu se tak výrazně rozšiřuje. Výstupem vzdělávání s Dopravní abecedou je stav, kdy žák ovládá bezpečné chování v dopravních situacích, je si vědom své úlohy a svého postavení jako účastníka silničního provozu. Uvědomuje si rizika vlastního chování i chování ostatních a chápe, jakou měrou přispívá jednotlivec k bezpečnosti provozu, k prevenci zranění a poškození zdraví. Pedagog si osvojí obsah témat dopravní bezpečnosti a zařazení problematiky do výuky. Učebnici lze využít i ve vzdělávání žáků vyšších ročníků, v kroužcích dopravní výchovy a v podobně zaměřených volnočasových aktivitách.

Chytrá myšlenka - I. třída a II. třída

PaedDr. Lenka Frajerová; Ing. Kateřina Vránková


Učebnice se věnuje utváření a rozvoji čtenářské gramotnosti a podpoře čtenářských a předčtenářských dovedností. Obsahuje krátké texty, příběhy, říkadla, hádanky, básně, které jsou přizpůsobeny věku dětí a umožňují postupné zlepšování čtenářských dovedností. Jsou zde zastoupeny všechny percepce, a to nejen v souvislosti s čtenářskou gramotností. Učebnice obsahuje zadání rozvíjející kreativitu a fantazii, podporující vnímání, socializaci a emocionální rozvoj jedince. Cílem učebnice je rozvíjet základní čtenářské dovednosti a podporovat radost z čtení. Učebnicí provází čtenáře myška a prochází s ním napínavými dobrodružstvími. V příběhu se myška dostane do nesnází, z nichž vyvázne díky tomu, že umí číst. Každá kapitola se věnuje jiné oblasti, všechny jsou však dětem blízké. S myškou luští hádanky a úkoly a pomáhají jí najít cestu domů. Text příběhu a zadání mohou děti poslouchat, číst nahlas nebo potichu. Učebnici doplňují barevné ilustrace, které jsou interaktivní, práce s nimi je nezbytná pro komplexnost vzdělávacího procesu. Obrázky, interaktivní prvky, různorodé texty, kreativní činnosti, výtvarné, hudební a pohybové aktivity napomáhají hlubšímu porozumění textu a rozvíjejí kritického myšlení. Učebnici lze využít ve výuce mladších i starších žáků s ohledem na stupeň jejich zralosti, dovednosti a návyky.

Učebnice s tématem čtenářské gramotnosti je určena žákům, kteří disponují základními čtenářskými dovednostmi. Je vytvořena moderními metodami a využívá interaktivní prvky pro zvýšení efektivity a zájmu o učivo. Cílem učebnice je rozvíjet čtenářské dovednosti, porozumění textu, jazykové kompetence a podporovat radost ze čtení. Učebnice obsahuje kratší a delší texty, příběhy, říkadla, básně, kvízy, jazykolamy, vše s ohledem na věkovou kategorii cílové skupiny. Součástí učebnice jsou cvičení zaměřená na rozvoj schopnosti efektivně číst s porozuměním, vyjádřit se k textu, formulovat vlastní myšlenky a vyjadřovat se na základě přečteného textu také tvořivě. Hlavním průvodcem učebnicí je myška. V dobrodružném příběhu se myška dostane do nesnází, z nichž vyvázne díky dovednosti číst a porozumět textu. Každá kapitola se odehrává v jiném prostředí; odtud vycházejí i druhy zadání. Děti s myškou luští hádanky a úkoly a pomáhají jí najít cestu domů. Texty příběhu jsou určeny k poslechu, ke čtení potichu i nahlas. Učebnice je doplněna barevnými ilustracemi, které pomáhají hlubšímu porozumění obsahu textu a vytváření vlastních představ. Obsahuje také cvičení a aktivity, které pomáhají rozvíjet kritické myšlení a vztah k literatuře. Učebnice rozvíjí kompetence dětí v polytechnickém vzdělávání – zadání jsou zaměřena na kreativitu, jemnou motoriku a řemeslné dovednosti. Učebnici lze využít ve vzdělávání mladších i starších žáků s ohledem na stupeň jejich zralosti, dovednosti a návyky.

Kreativní výuka ve výchově ke zdraví - V. třída a VI. třída

PaedDr. Lenka Frajerová; Bc. Miloš Frajer


Učebnice Kreativní výuka ve Výchově ke zdraví pro pátý ročník prohlubuje a shrnuje vybrané poznatky z oblasti životosprávy v holistickém pojetí zdraví. Úvodní část je zaměřena na dovednosti plánování času a organizaci režimu dne. Téma je dále rozvíjeno v navazující učebnici pro šestý ročník s důrazem na rozvíjení dovedností učení žáků. Cílem učebnice je postupná příprava žáků na přechod na druhý stupeň. Text je zaměřen na schopnosti účelně plánovat svůj čas, dodržovat režim dne s ohledem na sociální klima rodiny a složky správné životosprávy. Pozornost je věnována správné výživě jako součásti zdravého životního stylu. Učebnice naplňuje očekávané výstupy tematického okruhu Člověk a jeho zdraví, vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět dané Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání.

Učebnice Kreativní výuky ve výchově ke zdraví pro šestý ročník základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií je zaměřena zejména na podporu duševního zdraví a psychické pohody žáků v období vstupu na druhý stupeň základního vzdělávání. Učebnice se skládá ze čtyř hlavních kapitol: Učíme se učit, pohoda prostředí, duševní zdraví a techniky učení.

S Emou a Jendou za řemesly: Polytechnické vzdělávání v 21. století - V. třída

PaedDr. Lenka Frajerová; Bc. Miloš Frajer


Učebnice přináší inspirativní zadání a informace z polytechnické oblasti. Cílem je podpořit rozvoj pracovního myšlení dětí, zlepšit jemnou motoriku a získat znalosti a dovednosti důležité v každodenním životě, v osobnostním rozvoji i při volbě zaměstnání: tvořivost, zručnost, zájem o pracovní činnosti, řemesla a tradice. Učebnicí provázejí Ema a Jenda. V každé kapitole představí řemeslo, práci řemeslníků v minulosti, dnes a jejich výrobky. Příběhy Emy a Jendy jsou založeny na skutečnosti a jsou zasazeny do reálných míst České republiky. Místa odpovídají tradicím a dnešním řemeslným dílnám, kde si děti můžou výrobu vyzkoušet. V každé kapitole děti zhotovují výrobky podle daného řemesla. Výroba není náročná na čas, na pomůcky ani na prostor. Není nutná vybavená školní dílna. Návody k výrobě jsou přehledné, zpracované textem i obrazem. Aktivity představené v učebnici procvičují dovednosti jako manipulaci s nástroji, práci s materiály, čtení a interpretaci návodů, řešení úkolů a problémů. Děti se učí plánovat a organizovat svůj čas, pracovat v týmu, komunikovat s ostatními a prezentovat vlastní výrobky. Učebnici doplňují dobové i současné ilustrace, fotografie a originální videozáznamy. Učebnici lze využít i při vzdělávání žáků nižších ročníků, v zájmových kroužcích a v podobně zaměřených volnočasových aktivitách.

Polytechnické vzdělávání v 21. století - VI. třída

Ing. Bc. Pavel Andres, Ph.D.; Brigita Albertová


Vzdělávací zdroj přináší inspiraci a příklady pro aktivizaci žáků v oblasti Člověk a svět práce, postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií, vede žáky k získání základního přehledu a orientaci v různých oborech lidské činnosti a přispívá k vytváření životní a profesní orientace žáků. V rámci tematického celku PŘÍPRAVA POKRMŮ získají žáci základní pracovní návyky, znalosti a dovednosti o technologických postupech, jsou zdůrazňovány principy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, zdravého životního stylu, úspory energií, surovin a materiálu, vč. dopadu na životní prostředí.

Ekoabeceda - V. třída a VI. třída

Hana Ansorgová


Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Když už ho ale máme, odevzdáním k recyklaci mu dáme šanci na další život. Každý z nás má možnost rozhodnout o tom, co se bude dít dál s něčím, co nám už neslouží. Často je to otázka jen několika kroků, jestli například z nepotřebného obalu bude nový výrobek, nebo skončí ve spalovně či dokonce na skládce. Kniha je určena pedagogům jako nástroj pro doplnění forem v rámci výuky. Samotným žákům může posloužit v rámci distančního vzdělávání. Jednotlivé kapitoly přinášejí základní informace k problematice odpadů a nakládání s nimi. Dílčí kapitoly reflektují oblasti života žáků, které mohou sami svým jednáním ovlivnit. Příklady odkazují na běžné životní situace, které žáci zažívají a řeší ve svých rodinách, ve svém životě. Vedou žáky k reflexi vlastního chování, k vnímání příležitosti ke změně směrem ke spotřebitelsky a environmentálně zodpovědnému a udržitelnému chování.

Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Každý z nás má možnost drobnými změnami svého jednání omezovat tvorbu odpadů, jen si to často neuvědomujeme. Kniha je určena pedagogům jako nástroj pro doplnění forem v rámci výuky. Samotným žákům může posloužit v rámci distančního vzdělávání. Jednotlivé kapitoly přinášejí základní informace k problematice předcházení vzniku odpadu. Dílčí kapitoly reflektují oblasti života žáků, které mohou sami svým jednáním ovlivnit. Příklady odkazují na běžné životní situace, které žáci zažívají a řeší ve svých rodinách, ve svém životě. Vedou žáky k reflexi vlastního chování, k vnímání příležitosti ke změně směrem ke spotřebitelsky a environmentálně zodpovědnému a udržitelnému chování.