Novinky
Hlavička

Chcete tvořit Interaktivní Výukové Materiály na Univerzitě Karlově?

3 min
TS
LH
22. února 2023

Vážené autorky,
Vážení autoři,

rádi bychom Vás seznámili s výhodami, která nabízí interaktivní výuková média FutureBooks, jež můžete zprostředkovat svým studentům formou skript i plnohodnotných publikací nebo kolegům skrze monografie naplňující principy Digital humanities.

Interaktivní výuková média jsou novým a inovativním způsobem, jak sdílet vaše znalosti a zkušenosti, protože uživatelům umožňují skrze svoji interaktivní (aktivizující) formu snadnější participaci při vzdělávacím procesu či ověření nově nabytých vědomostí v reálném čase.

Výhody pro studenty

Jako autoři interaktivních výukových médií můžete nabídnout svým studentům mnoho výhod, mezi než patří například:

  • Vysoká míra interaktivity: Studenti se aktivně zapojují do vzdělávacího procesu a mohou okamžitě ověřit výsledky svých aktivit.
  • Flexibilita: Interaktivní výuková média umožňují studentům učit se vlastním tempem a to v jakémkoliv čase či místě.
  • Atraktivita: Interaktivní prvky, jako jsou simulace či auto-evaluační nástroje, mohou pomoci studentům se zvýšením jejich motivaci, neboť kladou důraz na bezprostřední účast (aktivitu) uživatele ve výukovém procesu, v jeho angažovaném zapojení do výukových aktivit, na učebních aktivitách, na myšlení a na řešení problémů.
  • Personalizace: Interaktivní výuková média umožňují studentům zvolit si svou vlastní cestu učení a získat přesně to, co potřebují. Také si mohou přizpůsobit rozhraní svým možnostem.


Interaktivní výuková média jsou užitečná i pro vás autory. Pomáhají vám například zjistit, jak vaši studenti reagují na vaše podklady, což vám umožní přizpůsobit svůj přístup a materiály pro lepší výsledky.

Výhody pro autory

Výhody pro autory spočívají mj. v těchto oblastech:

  • Srozumitelná tvorba: Díky mnoha předpřipraveným prvkům a zabudovaným funkcím se IVM tvoří rychle, srozumitelně a s minimem překážek.
  • Rychlá aktualizace: Na rozdíl od jiných formátů probíhá aktualizace IVM během několika vteřin a aktuální učivo se dostává ke studentům okamžitě
  • Plnohodnotná elektronická publikace: Stejně jako tištěné knize, můžete i IVM přiřadit unikátní ISBN, či jiné identifikátory (DOI apod.) a plnohodnotně publikovat bez zdlouhavých procesů, které vyžaduje tvorba tištěné knihy.
  • Podpora studentů se SvP: Pomocí editoru můžete vytvářet výuková media v kontextu zohlednění konkrétních výukových cílů, souvislostí, pedagogických přístupů se zacílením na potřeby konkrétní skupiny studentů se specifickými vzdělávacími potřebami


Výhody IVM

Výstupy systému FutureBooks naplňují “Kritéria kvality digitálních vzdělávacích zdrojů podpořených z veřejných rozpočtů”, která MŠMT vydefinovalo jako závazná kritéria výstupů evropských či národních grantů! V základu jde o zabezpečení čtyř oblastí:

  • Interoperabilita (neboli multiplatformní SW, který zpřístupní IVM na většinu dostupných platforem – Android, iOS, Windows, macOS);
  • Otevřenost (Open Educational Resources – OER);
  • Dostupnost (online i offline);
  • Uživatelská přívětivost (intuitivní a snadno použitelné, nabízející standardní uživatelské nástroje).


Vytvořená média můžete svým klientům (Pregraduální studium, CŽV, U3V apod.) nabídnout i za úplatu.

Věříme, že psaní interaktivních výukových médií je skvělý způsob, jak podpořit vaše studenty v jejich učení a pomoci jim dosáhnout svých cílů. Těšíme se na společnou tvorbu a děkujeme vám za váš čas a úsilí, které vložíte do tvorby těchto knih.

Jak můžete začít?

Interaktivní výuková média jsou součástí univerzitní platformy FutureBooks, kterou používají některé fakulty Univerzity Karlovy.

Pokud pracujete na 1. lékařské fakultě, obraťte se prosím na paní doktorku Jitku Feberovou.
e-mail: jitka.feberova@lf1.cuni.cz
tel: +420 732 164 469

Pokud pracujete na Pedagogické fakultě, obraťte se na pana Igora Červeného.
e-mail: igor.cerveny@pedf.cuni.cz
tel: +420 739 327 505

Pokud pracujete na jiné fakultě, kontaktujte nás pomocí tohoto formuláře, nebo kontaktuje pana Igora Červeného z Pedagogické fakulty.